Spelet bygger på en gammal Aztekisk legend att Dödsriket var en verklig plats där de dödas själar måste resa omkring i fyra år tills de nådde den nionde världen som skulle bli deras slutliga hem. De begravdes därför med allt de kunde behöva under färden, pengar, mat ja till och med husdjur. Legenden säger att i dödsriket fanns mycket glädje humor och festligheter. Spelförfattaren har antagit att där också fanns ondska, brott och korruption.

Huvudpersonen som du ska leda genom spelet är Manuel Calavera, vanligen kallad Manny. Han är inte särskilt hårdkokt men hans liv har varit allt annat än perfekt och nu under sitt första år arbetar han av sin skuld på en resebyrå som säljer resor till de döda så att de på bästa sätt ska kunna ta sig igenom sina fyra år i "De dödas land". Det gäller för Manny att få tag på bra kunder, antingen mycket rika så att de har råd med de dyraste resorna eller också riktiga helgon men sådana kommer tyvärr inte så ofta.

Ett gott råd innan du börjar spela. Gå till LukasArts Entertainment och hämta hem en uppgradering till spelet. Lägg in den i samma mapp som spelet. Dubbelklicka på filen och spelet uppgraderas. Du slipper då enhel del buggar och får dessutom textning även till filmsekvenserna.

Vill du ha hjälp med att gå och agera i spelet, tryck på Navigering.

År 1

1-Manny åker till De Levandes Land för att skaffa en ny kund

Gå runt och titta på olika platser så får du höra kommentarer om det du ser.
Alldeles där du står ser du en röd flagga. Gå fram och titta på den. Det har tydligen kommit ett meddelande med rörposten Ta brevet så får du det uppläst..
Det är från chefen som talar om att det har skett en massförgiftning i De levandes Land och att alla måste fara dit för att skaffa kunder.


Gå fram till bordet vid dörren.
Titta på böckerna och försök ta dem. Som du märker plockar du inte upp saker i onödan.

Titta på kortleken till vänster på bordet och ta den. Stoppa undan kortleken.

Gå ut i korridoren.


Det finns ytterligare en dörr i korridoren. Kontrollera vart den leder. Rummet tillhör din kollega, Domino Hurley, men det är låst.

Gå bort till chefens sekreterare Eva, som sitter längst bort i korridoren, och tala med henne om massförgiftningen.
Hon säger till dig att fara till De Levandes Land och försöka få tag på en kund.


Ställ dig framför Evas bord och titta på hålslagningsmaskinen
Gå sedan fram till den vänstra hissen. Gå in i den så åker du automatiskt ner till garaget.
Du ser den sista bilen fara ut.
Gå tvärs över garaget till det högra övre hörnet. Om du samtidigt håller ner Shift så går det litet snabbare.
Där hittar du en liten arbetsbod.


Dörren är låst men om du knackar på så kommer Glottis ut.
Prata med honom. Det visar sig att din kollega, Domino Hurley, har gett din chaufför ledigt för att hindra dig att komma iväg. Försök få Glottis som chaufför. Se till att du säger tillhonom att det inte är han som är för stor, det är bilarna som är för små.
Han lovar om du först skaffar en underskriven arbetsorder.


Gå tillbaka till hissen, och åk upp igen.
Gå fram till Eva, ta fram arbetsordern och ge henne den.
Hon ringer in till Chefen men han vill inte ta emot dig. Försök att gå in genom dörren till hans rum. Går inte. Bäst att du försöker något annat sätt. Ta den andra hissen och åk ner till lobbyn.
Gå ut genom ytterdörren.


Du kommer ut till gatan.
Gå ner för trappan och sedan till vänster på skärmen.

Litet längre bort tycks vara liv och rörelse men det får vänta så länge du ska ju försöka hitta ett annat sätt att komma in i Dons rum.
Gå längst in i den smala gränden till vänster.


Där hänger ett rep av gamla slipsar ner från ett fönster som verkar vara Dons. Titta på repet och ta sedan tag i det så klättar du upp. Du hamnar på ett smalt utsprång utanför fönstret som är öppet.
Klättra in i rummet.


Gå runt och titta så får du en del ledtrådar. Don har programmerat sin dator att svara på interntelefonen. Gå fram till datorn och använd den. Du får upp en skärm med olika svar. Gå till det näst sidata svaret och tryck Enter. Det nya svaret blir förkryssat.
Gå ut genom fönstret och klättra ned för repet. Gå sedan tillbaka till Eva.


Ta fram arbetsordern och ge henne den.
Hon ringer till Chefen och blir ombedd att själv skriva på.

Sen tar du automatiskt på dig din arbetsdräkt och går ner till Glottis som kör dig till de Levandes Land.


I baren med den förgiftade maten finns bara ett stort paket på golvet.
Ta fram din lie och använd den för att skära upp paketet.

En liten figur tittar ut.

Resten av avsnittet sker automatiskt.


Du blir hemkörd av Glottis och försöker sälja en resa till kunden.
Tyvärr blir det den allra billigaste och din chef stormar in och skriker åt dig att om du inte till nästa dag skaffar en bättre kund så får du sparken.

Bäst att du funderar ut något sätt att skaffa en kund innan det är för sent.Till föregående sida. Till nästa sida. Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Grim Fandango från LukasArts Entertainment
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.